Фестываль абаранкаў плануюць правесці на радзіме кулінарнага вырабу ў Смаргоні ў 2015 годзе, - паведамляе БЕЛТА. Абавязковым пунктам праграмы стане прэзентацыя абаранкаў, сушак і абаранкаў смаргонскіх і іншых вытворцаў. Большасць даследчыкаў сыходзяцца ў меркаванні, што менавіта ў Смаргоні першымі ў свеце пачалі выпякаць абаранкі. Па розных даных, у перыяд паміж Першай і Другой сусветнымі войнамі ў Смаргоні працавала 60 пякарань, у якіх выпякалі менавіта абаранкі. Іх адпраўлялі ў Гродна і Мінск, Вільнюс і Маскву. Гэта рамяство са Смаргоні распаўсюдзілася на Расію, Украіну.